SINT ANNAPLEIN TILBURG

Rain(a)Way verzorgd ervoor dat het verhaal van Vincent van Gogh zichtbaar werd op het Sint Annaplein. Het verhaal van de kunstenaar werd verbonden aan het klimaatadaptief maken van het plein. Zo kan het regenwater infilteren via de unieke Rain(a)Way tegels en wordt het vast gehouden onder het plein.

Een typisch Rain(a)Way project waar in de details van de producten een diepere laag laten zien. Zo heeft Rain(a)Way de bankjes ontworpen waar brieven van Vincent van Gogh het verhaal van de plek vertellen. Ook de kleuren vertellen het verhaal van de Hollandse periode van de kunstenaar.

Project Tilburg

In samenwerking met BURO 013 is op het Sint-Annaplein in Tilburg een nieuw project gerealiseerd. In 2005 kwam vanuit een groep ondernemers en bewoners het idee om meer aandacht te besteden aan de plek in Tilburg waar Vincent van Gogh heeft gewoond. Dit buurtinitiatief is in 2017 werkelijkheid geworden.

Rain(a)Way is door BURO 013 gevraagd om mee te werken aan het ontwerp voor het nieuwe Sint Annaplein. In het concept voor het Sint Annaplein komen vijf aspecten naar voren die gebaseerd zijn op Van Gogh, zijn werk en zijn leven. De ligging van Tilburg, het kleurgebruik, zijn tijd op het Koning Willem II college, een schets uit de tijd in Tilburg en het huis waar hij woonde, vormden de basis voor het ontwerp. Het onderzoek voor het ontwaren van deze aspecten is gedaan door BURO013. Zij hebben veel tijd gestoken in het analyseren van Van Gogh’s Tilburgse leven en de manieren waarop dit kon worden toegepast op het plein. Op basis van het uitgebreide vooronderzoek door BURO 013 is er een mooi ontwerp ontstaan uit deze samenwerking.

De Brieven van Vincent

Naast de inrichting van het plein heeft Rain(a)Way ontwerpster Fien ook zitobjecten ontworpen. Deze objecten zijn uitgevoerd in dezelfde kleuren als de tegels. Wat de zitobjecten bijzonder maakt zijn de brieven die in het beton zijn gegoten, die het verhaal vertellen van het Sint Annaplein en Vincent van Gogh. Op de brieven staan feiten over Van Gogh en zijn leven, waarmee de vijf aspecten terugkomen in de zitobjecten. Vincent van Gogh staat bekend om brieven die hij heeft geschreven. Tekst uit een brief naar zijn broer staat op een van de zitobjecten: ‘Het heeft iets van Tilburg of zoo…’.

Klimaatbestendig dankzij Rain(a)Way tegels

Het ontwerp gemaakt door Rain(a)Way zorgt er voor dat de zes bomen op het plein altijd zullen worden voorzien van voldoende water. Daarvoor is onder het plein een speciaal kistensysteem aangelegd. In het ontwerp zijn de bomen meegenomen enig  de bestrating zó ontworpen dat het regenwater richting de bomen gaat en wordt opgeslagen in het kistensysteem. De unieke waterdoorlatende tegels maken het mogelijk dat de regen zijn gang kan gaan. De infiltratie van het regenwater via de Rain(a)Way tegels maken het plein klimaatbestendig. De Rain(a)Way Ebb- en Flood-tegels zijn voor het project in vijf nieuwe kleuren ontwikkeld. Groen, blauw, geel, oranje en bruin. De inspiratie voor deze kleuren komt, hoe kan het ook anders, uit de schilderijen van Van Gogh. De unieke kleuren en het lijnenspel op het plein zorgen voor een bijzondere uitstraling.

Partners

Buro 013

Broeren 

Brick

Gemeente Tilburg 

CONCEPT & VERHAAL

Verhaal van Van Gogh versmelten met klimaatadaptatie.

PRODUCT DESIGN

De uniek ontworpen bankjes met brieven van Van Gogh.

RAIN(A)WAY TEGELS

Uniek gekozen kleuren geeft een schilderachtig gevoel.  De gebruikte tegels in dit project zijn niet meer leverbaar.