Opening Blauwe Hoef

Voortaan hebben de bewoners van de Blauwe Hoef niet alleen droge voeten maar ook een prachtige straat! Vrijdag 3 juni is het project de Blauwe Hoef in Bergeijk geopend. De Rain(a)Way Ebb-tegels zijn toegepast in Bergeijk en laten de waterstromen zien. Fien Dekker verzorgde ook het ruimtelijk ontwerp voor de Blauwe Hoef. Het regenwater stroomt over de Ebb-tegels naar de laagte berging. De laagte berging is een centrale groene zone in de Blauwe Hoef.

Samen met de wethouder Mathijs Kuijken draaiden we de kraan van een enorme watertank open. Zodat meteen zichtbaar werd hoe het water over de Blauwe hoef zijn weg vond naar de groenzone. Echter werd eerder die week het effect al zichtbaar van de nieuwe ruimtelijke inrichting. De enorme onweersbuien die over Brabant trokken troffen ook de Blauwe Hoef. Met een bui van meer dan 40 mm werd de Blauwe hoef op de proef gesteld. Al het water stroomde naar de laagteberging in de groenzones. Het water op straat was minimaal en de bewoners hielden droge voeten!

Maar we zijn er nog niet! Om echt bestand te zijn tegen het toekomstige klimaat moeten we allemaal een steentje bijdragen. Daarom werd er tijdens de opening door Fien Dekker een workshop ‘ ontwerp je regenbestendige tuin’ gegeven. Met de boodschap om je regenpijp af te koppelen en het regenwater vast te houden op eigen terrein. Met de stapel Ebb-tegels gaat dat zeker lukken in de Blauwe hoef.

Wilt u ook zo’n workshop organiseren ? Of een regenbestendige inrichting? Neem dan contact op met Fien Dekker fien@rainaway.nl