MATHENESSER FLATS

Een klimaatadaptief ontwerp van twee binnenterrein, ontworpen samen met bewoners. In dit ontwerp zijn de Wave tegels toegepast. 

TWEE KLIMAATBESTENDIGE TUINEN

Voor de Mathenesserflats in Rotterdam zijn twee klimaatbestendige binnentuinen ontworpen door Stichting Tussentuin. Fien Dekker was in die tijd onderdeel van Stichting Tussentuin als klimaatadaptief ontwerper. In het plan zijn verschillende klimaatadaptieve middelen opgenomen. Zo wordt er plek gemaakt voor een wadi en worden de bloembakken van de kruidentuinen gemaakt van oude stoeptegels. Ook zijn alle regenpijpen afgekoppeld, in één van de tuinen loopt het regenwater onder de tuin door naar infiltratiekoffers. Er is veel ruimte voor groen zodat de bewoners van de Mathenesserflats een fijne omgeving hebben om in buiten te zijn en de kinderen die in de buurt wonen lekker buiten kunnen spelen. De Rain(a)Way-Wave tegels zijn onderdeel van het ontwerp en worden in verschillende patronen toegepast, zowel open als gesloten. Op de belangrijkste looppaden worden dichte patronen aangelegd. Op andere plekken zijn de patronen open, zodat er groen kan groeien en regenwater naar de grond kan infiltreren, als (deel-)oplossing voor wateroverlast en hittestress.

 

RESULTAAT VAN BURGERPARTICIPATIE

Bij het maken van dit ontwerp is er geluisterd naar de bewoners van de Mathenesserflats. Het project begon als burgerparticipatieproject, door middel van de Spetterflat, waar Rain(a)Way ook deel van uitmaakte. Ongeveer een jaar lang zat het kantoor van de Spetterflat bij de Mathenesserflats waar de bewoners langs konden komen. Natuurlijk waren er ook bijeenkomsten gepland, voor zowel de volwassenen als de kinderen. Op deze manier maakten de bewoners actief deel uit van het ontwerpproces en konden ze hun eigen gedeelde tuin inrichten. De pannakooi was bijvoorbeeld een suggestie van de Spetterkids. Door samen na te denken over de inrichting konden we het gesprek aangaan over klimaatverandering en klimaatadaptatie, met bewoners van alle leeftijden. Tijdens het project heeft WijkTV gedocumenteerd in de vorm van video’s, die je hier kan bekijken. 

 

PARTNERS

Stichting Tussentuin

WijkTV

 

Havensteder

Gemeente Rotterdam

Donkergroen

PERS

RTV Rijnmond