Graduationshow 2014:
De start van Rain(a)Way

Tien jaar geleden begon het avontuur van Rain(a)Way op de Design Academy in Eindhoven. Wat ooit startte als een afstudeerproject van Fien Dekker, groeide uit tot een baanbrekende manier van  klimaatadaptief ontwerpen.

In 2014 presenteerde Fien Dekker haar afstudeerproject ‘Rain(a)Way’ tijdens de Dutch Design Week (DDW), als onderdeel van de Graduation Show. Dit project, dat zich richt op de slimme omgang met regenwater, kreeg veel aandacht vanwege de innovatieve aanpak die zowel esthetiek als functionaliteit combineerde. 

Rain(a)Way werd zo meer dan een ontwerp; het werd een visie voor duurzame, klimaat- adaptieve steden.

Afstudeerproject op de Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week stond het project centraal als een concept dat regenwater niet alleen als uitdaging, maar juist als kans zag. Het ontwerp bestond uit tegels die water op een gecontroleerde manier door de straten liet stromen, in plaats van het direct af te voeren naar het riool. Geïnspireerd door de Japanse architectuur ontstond er een tegel die regenwater, weer zichtbaar waarde gaf in het straatbeeld.

Dit afstudeerproject trok meteen de aandacht van bezoekers en media.

De tegels van het afstudeerproject zijn verder doorontwikkeld, van Flood naar Flood Bold. Dit is gedaan in samenwerking met Duitse partner; Godelmann.

Sinds 2020 is de samenwerking met v.d. Bosch beton ontstaan en hieruit is de nu bekende Flood Twin ontstaan. Bij v.d. Bosch beton worden de tegels op een duurzame wijze geproduceerd.

Rain(a)way_fotograafLisaKlappe

Afstudeerproject ‘Rain(a)Way’ 

“De unieke vorm die ontworpen is tijdens het afstuderen is nog steeds een ijzersterk ontwerp die met één vorm een mooie natuurlijke harmonie vormen. Zodat groen en grijs perfect samengaan.”

Fien op DDW Graduationshow 2014

De Eerste Stappen

Na de succesvolle presentatie op de DDW verscheen Fien met Rain(a)Way in NRC, wat de eerste media-aandacht opleverde en waardevolle contacten tot stand bracht. Een van deze contacten was met VP Delta, een organisatie die zich richt op innovaties in watermanagement. Dankzij hun ondersteuning in de vorm van subsidie en toegang tot een breed netwerk kon het project zich verder ontwikkelen. Tot op de dag van vandaag blijft de samenwerking met VP Delta waardevol; via The Green Village op de TU Delft wordt er voortdurend geëxperimenteerd en verbeterd.

Groeipad van Rain(a)Way

Anno nu, tien jaar na de eerste presentatie, blijft het omgaan met regenwater een veel besproken kwestie. De oplossing die toen als concept werd gepresenteerd, is inmiddels uitgegroeid tot een totaaloplossing die op grote schaal toepasbaar is in stedelijke gebieden.

Hoewel Rain(a)Way dit jaar niet onderdeel was van een expositie tijdens de Dutch Design Week, weerspiegelt de brede toepassing de succesvolle ontwikkeling van het project: wat ooit begon als afstudeerwerk, heeft nu een solide plek veroverd in duurzaam stadsontwerp.

Rain(a)Way toont aan hoe een gedurfd idee kan groeien tot een duurzame oplossing met impact, en inspireert zo de volgende generatie ontwerpers om met een frisse blik naar bekende uitdagingen te kijken.