BLAUWE HOEF BERGEIJK

De Blauwe hoef in Bergeijk kende de gevolgen van de klimaatverandering. Tijdens piekbuien stond de hele straat blank en vlogen putdeksels de lucht in. De bewoners van de Blauwe Hoef hadden enorme wateroverlast, het was tijd voor een klimaatadaptieve oplossing. Als deel van de technische oplossing heeft de gemeente terugslagkleppen geplaatst, maar ze wilden ook de bewoners actief betrekken bij het beheer van (stedelijk) water. Hoe spreken we de zelfredzaamheid van de burger aan? En hoe maak je de oplossing en het regenwater zichtbaar zonder dat het overlast veroorzaakt?

Het betrekken van bewoners bij (stedelijk) waterbeheer vraagt om nieuwe werkvormen. Een platte technische tekening spreekt meestal niet tot de verbeelding en trekt mensen niet mee in het verhaal. Dit kan anders, bijvoorbeeld door het maken van een maquette van de wijk. Op een maquette herkennen bewoners hun plekje in de buurt, waardoor ze zich verbonden voelen en het einddoel meteen duidelijk is. De Blauwe hoef laat zien hoe een maquette bewoners kan enthousiasmeren tot participatie. Daarnaast werd er tijdens de opening van de Blauwe Hoef, op 3 juni 2016, een workshop georganiseerd door Rain(a)Way. Tijdens die workshop konden de bewoners een ontwerp maken voor een regenbestendige tuin. De bewoners kregen een stapel Rain(a)Way Ebb-tegels van de gemeente Bergeijk cadeau om hun regenwater af te koppelen en konden meteen aan de slag met een plan om de tegels toe te passen in de tuin.

Het ontwerp

Een mooie vijver, een kabbelend beekje, een meanderende rivier, een verlaten strand… Water wordt in veel gevallen ervaren als fijn en aantrekkelijk wanneer het wordt geassocieerd met ontspanning. Echter, vanaf het moment dat er gepraat wordt over ‘regen’ verandert het sentiment. Waarom benaderen we regenwater niet vanuit een positieve associatie en hoe kunnen we dat wél bereiken? Maak de aanwezigheid van regenwater zichtbaar door er een aantrekkelijke groene woonomgeving mee te creëren. Door het regenwater niet weg te stoppen in buizen onder de grond, maar het juist op een zichtbare wijze te verplaatsen en te bergen ontstaat er een aantrekkelijke, dynamische omgeving. Het regenwater wordt naar een regentuin geleid, een centraal punt in de straat. De speciaal ontworpen Rain(a)Way Ebb-tegels vormen kleine urban rivers. Regenwater van bewoners kan op deze manier via de afvoer worden verbonden met de openbare ruimte. Er vormt zich een visueel aantrekkelijk gebied met een aangenaam leefklimaat, waarbij potentiële overstroming ook kan worden weggewerkt. Immers, door gebruik te maken van laagteberging is de omgeving robuust ingericht tegen overmatige regenval. De waterstand in de regentuin beweegt met de regenval mee. Dit vormt een unieke, veranderende omgeving met nieuwe kwaliteiten. Met de Rain(a)Way Ebb-tegels is de Blauwe Hoef niet alleen klimaatbestendig, maar zorgt het uiterlijk van de straat ook voor bewustwording bij de bewoners.