Over Rain(a)Way

“Kijk voorbij de problemen, vanuit kansen en kwaliteiten naar regenwater.” – Fien Dekker, Founder & Designer

De eerste klimaatadaptieve Rain(a)Way tegel werd in 2014 ontworpen door Fien Dekker. Tijdens haar reizen naar Afrika en Japan werd de basis gelegd voor de unieke Rain(a)Way-filosofie. Fien was verrast door de transparante wijze waarop het Japanse regenwater zichtbaar werd gemaakt in het stedelijk gebied en ook het enthousiasme waarmee Afrikaanse mensen de regen verwelkomen inspireerde haar. Ze vroeg zich af: hoe kunnen we in Europa weer verlangen naar regen? Vervolgens is ze gestart met het ontwerpen van klimaatadaptieve producten met de achterliggende gedachte om regenwater niet te zien als een probleem, maar als een kwaliteit. Rain(a)Way tegels bieden een oplossing tegen wateroverlast, hittestress én de groeiende, grijze betonzucht in de stad.

Team

Fien Dekker

Founder & Designer

Fabian Neeskens

Accountmanager & Adviseur

Martin Buil

Architect klimaatadaptatie

Missie

Onze missie is het terugbrengen van de natuurlijke cyclus van regenwater in stedelijk gebied door water op een innovatieve en unieke manier zichtbaar te bergen, verplaatsen en infiltreren. Daarnaast willen we de groeiende grijze betonzucht in de stad en de hittestress die dat tot gevolg heeft terugdringen door middel van vergroening en ontharding van het stedelijk gebied.

Visie

Een visueel aantrekkelijke, leefbare en klimaatbestendige stad waarin de kwaliteit en schoonheid van regenwater zichtbaar is en beter wordt benut, en waar asfalt en beton plaatsmaken voor groene, open structuren.

Onze producenten

De Flood Bold wordt CO2-neutraal geproduceerd door Duitse fabrikant Godelmann. Kenmerkend aan Godelmann is dat zij zich actief inzetten voor bescherming van het klimaat en dat ook daadwerkelijk onderdeel maken van hun bedrijfsfilosofie. Zo zijn zij sinds 2015 een volledig klimaatneutraal bedrijf en gebruiken ze veel gerecyclede betonmaterialen bij de productie van nieuwe producten.

 

Ook De Hamer, de betonfabrikant die onze Ebb-tegel produceert, wil de belasting op het milieu zoveel mogelijk beperken en neemt hiervoor verschillende duurzame maatregelen. Zo werken ze volgens het principe van de circulaire economie en hergebruiken ze gerecycled materiaal als grondstof voor de productie van nieuwe materialen en producten. Waar mogelijk worden alternatieve grondstoffen toegepast. Daarnaast zet de hamer zich actief in voor CO2-reductie met behulp van de CO2-Prestatieladder.

 Swaans heeft een aantal belangrijke ontwikkeltrajecten opgestart die samenhangen met het reduceren van de Co2 footprint. Hierbij gaat het om het vervangen van grind en zelfs cement door secundaire grondstoffen. De prestaties die hierdoor worden geleverd zijn uitstekend en leiden tot een gunstige MKI waarde.

Onze partners

NL-Greenlabel-gr klein
stichting tussentuin
waterstraat