Inmiddels zijn we in 2015 aangekomen. Na een jaar ontwikkelen werd de eerste toepassing van de Rain(a)Way tegel werkelijkheid. De springplank verliep via het netwerk van The Green Village, een platform dat duurzaamheid en innovatie in stedelijke ontwikkeling stimuleert. Fien kwam in contact met De Urbanisten, een gerenommeerd ontwerpbureau dat zich richt op het creëren van veerkrachtige steden. Een gesprek met Dirk van Peijpe, een van de oprichters van De Urbanisten, bleek de start van een innovatief project.
Dirk van Peijpe zocht in het Zomerhofkwartier in Rotterdam een bestemming voor een groenstrook bij het Katshoek-gebouw. Dit stadsdeel was een broedplaats van stedelijke vernieuwing, energie en ambitie dankzij een mix van ondernemers en stadsmakers. Het bleek dé ideale locatie voor de eerste Rain(a)Way tegels.
Het project in het Zomerhofkwartier bood niet alleen een fysieke plek, maar ook de kans om echt te beginnen met het realiseren van de Rain(a)Way tegels. Een unieke kans waar Fien, Dirk van Peijpe nog steeds ontzettend dankbaar voor is. Een fabrikant voor de productie van de tegels was relatief snel gevonden en al snel was de eerste productie een feit. Het proces van de tegel productie was een kwalitatieve, doch tijdrovende klus.
De eerste Rain(a)Way tegel: Flood tegel
De eerste steen werd gelegd door Wim Kuijken en Henk Ovink
De snelheid van de productie werd destijds bepaald door het aantal beschikbare mallen. Ondanks het arbeidsintensieve proces leverden de eerste Rain(a)Way tegels een mooi resultaat op, met een verfijnde afwerking. Inmiddels vindt de productie plaats bij v.d Bosch Beton B.V., waar de tegels met behulp van machines kwalitatief worden geproduceerd.
“Voor het eerst stond mijn product klaar om de openbare ruimte in te gaan.“
Dan ineens zijn de eerste pallets vol met Rain(a)Way tegels een feit!
“Het was een unieke ervaring,” herinnert Fien zich. “Voor het eerst stond mijn product klaar om de openbare ruimte in te gaan.” Dat moment betekende de werkelijke start van Rain(a)Way als een nieuwe speler in klimaatbestendig waterbeheer.
De opening van de groenstrook met de Rain(a)Way-tegels was een bijzondere gebeurtenis. Het project kreeg destijds bezoek van onder meer Wim Kuijken, toenmalig Deltacommissaris, en Henk Ovink, toenmalig watergezant, wat het belang van het project onderstreepte.
De eerste toepassing van de Rain(a)Way tegel in het Zomerhofkwartier was niet zomaar een mijlpaal; het was een eerste stap richting een duurzame en regenbestendige stad. Het project heeft niet alleen bijgedragen aan de zichtbaarheid van Rain(a)Way, maar ook aan een bredere bewustwording rondom klimaatadaptieve maatregelen in de openbare ruimte.