De patronen die water achterlaat in de natuur, op het strand, de rotsen; het heeft ongekende schoonheid. Water zorgt voor uitholling van materiaal, erosie, mosvorming, plantengroei, het opnemen van regenwater en het verdampen van water. Deze schoonheid is de inspiratiebron voor “Rainy Patterns”: de zoektocht naar de ontwerppotentie van de schoonheid van regenwater.
Door klimaatverandering krijgen we hevige regenval, maar ook langere periodes van droogte en hittestress. We krijgen weer extremen, waardoor we ook in Nederland te maken gaan krijgen met waterschaarste. Door deze weer extremen worden onze steden minder leefb
aar. Daarom vinden wij dat de natuur weer terug naar de stad moet komen. Regenwater wordt nu direct afgevoerd naar de riolering, wat tijdens piekbuien voor overbelasting en overstroming zorgt. Maar als we dat regenwater vasthouden, kan het de stad verzachten, weer laten ademen en verkoelen. Het is van belang dat we de natuurlijke cyclus van het regenwater weer terugbrengen in de stad. Hiermee zijn we al begonnen met de Rain(a)Way-tegels, maar we willen weer een stap verder zetten.
‘Rainy Patterns’ is een ontwerpproces waarbij de potentie van regenwater zichtbaar wordt in de architectuur door regenwaterpatronen te laten vormen. Het is een materiaalexperiment, waar de balans tussen natuur en vormgeving wordt onderzocht. Gevels die de stad weer kunnen laten ademen is het doel! Het laat de schoonheid van regenwater zien in zijn puurste vorm, maar brengt ook verkoeling en draagt bij aan een aangename leefomgeving. In het project worden in een onderzoekend ontwerpproces modellen ontworpen, getest en aangepast.
Het resultaat van Rainy Patterns is het ontwerp van een klimaatadaptief gevelelement. In de planning staat al een pilotproject wat toegepast gaat worden op een gebouw. Ook het onderzoek zelf wordt presenteerbaar gemaakt, waardoor we hopen anderen te inspireren met het ontwerpen met regenwater.
ONTWERPEND ONDERZOEK
De zoektocht naar de patroneren die regenwater achterlaten.