Tegelwijsheid Maarten Teijen

Tegelwijsheid Maarten Teijen

Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom gaat Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen! Dit keer vroegen we Maarten Teijen het hemd van het lijf over de lessen die hij heeft geleerd. Lees snel verder!

 

Een winkeleigenaar met een visie

Maarten Teijen is eigenaar van de beeld- en geluidwinkel La Scala in Tilburg. Hij was de initiatiefnemer van het vernieuwde Sint Annaplein. Meer dan acht jaar lang zette Maarten zich in om het plein te veranderen in een Van Goghplein. En met succes: het plein is nu een prachtige plek om Vincent van Gogh te herdenken en het is ook nog eens klimaatbestendig ingericht. Maar hoe doe je dat als burger eigenlijk?

 

Maarten Teijen (links) tijdens de opening van het vernieuwde Sint Annaplein

 

Een moeizame start

“Het begon eigenlijk vanuit de ondernemersvereniging. Ze wisten dat Van Gogh aan dit plein gewoond heeft. Daar ben ik dik acht jaar geleden mee begonnen, met gesprekken met de gemeenten en de VVV.” Op een gegeven moment kwam Maarten bij Buro 013 terecht. Zij hebben hem geholpen met de aanvraag naar politieke partijen over hoe hij dit het beste kon aanpakken. Het moest een burgerinitiatief worden, waar Maarten de initiatiefnemer van werd. Maar toen kwam de grootste uitdaging: het budget.
“De gemeente kende geld toe en van het Spiegelfonds kreeg ik een bijdrage. Wijlen Dokter Hilbink, de huisarts die zijn praktijk aan het plein had, heeft het meeste geld ingezameld.” Toch waren al deze potjes samen nog niet genoeg om het plein om te kunnen vormen.

 

Een geluk bij een ongeluk

Tijdens een inspectieronde concludeerde bomenspecialist Wim van de Sande dat de bomen dood zouden gaan als er niks aan het plein gebeurde. Door de dichte bestrating kregen ze te weinig water. “Eerst dacht ik dat het plein vanwege de bomen niet mocht veranderen, terwijl dit juist noodzakelijk bleek. De vraag was nu: hoe behouden we de bomen op het plein?” vertelt Maarten. Groen is erg belangrijk voor Gemeente Tilburg. Daarom werd er eindelijk vaart gezet achter Maartens plannen.

 

Foto door Adam Nowek

 

Meer dan de moeite waard

Nu is het plein compleet omgetoverd in een Van Goghplein, mét de waterdoorlatende Rain(a)Way-tegels om de bomen te redden. Maarten is meer dan tevreden: “Het hele plein memoreert aan Van Gogh. De brieven in de bankjes, die Rain(a)Way ontwierp, geven het plein een extra Van Gogh-touch. Met de positieve energie van bewoner, bedrijven en de gemeente hebben we onze krachten gebundeld en heeft Nederland er een mooi nieuw plein bij. Er waren veel ups en downs maar het resultaat mag er zijn.”

 

De wijsheid van Maarten

Soms is het wennen als je dingen niet kent, maar als je met mensen bent die er positief instaan komt het uiteindelijk goed. Maarten stelt dat je elkaar nodig hebt om iets moois te kunnen realiseren. Hij raadt het iedereen aan om je leefomgeving mooier en beter te maken door een initiatief te starten. Daarom is Maartens wijsheid: “Steek je energie in iets positiefs.”

Share