Tegelwijsheid Dirk van Peijpe

Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom gaat Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen! In deze editie lees je over Dirk van Peijpe en zijn inspiratie.

 

Rotterdam als thuisbasis

Dirk van Peijpe woont al ruim 20 jaar in Rotterdam. Hij studeerde er stedenbouw op de Academie van Bouwkunst en hij werkte meer dan tien jaar bij de Dienst Stadsontwikkeling van Rotterdam. In 2009 startte hij met Florian Boer een eigen bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur: De Urbanisten. Met het Rotterdamse waterplein verwierven zij internationale aandacht en erkenning voor het ontwerpen aan een watersensitieve stad.

 

Stadsleven als inspiratie

Bij Dirk staat de mens centraal bij het ontwerpen van de stad van morgen. Het rijke leven dat zich afspeelt in de stad is een belangrijke bron van inspiratie. Het is in de openbare ruimte van de stad dat stedelingen en culturen elkaar ontmoeten en -laten we eerlijk zijn- soms ook ontwijken. En in de openbare ruimte ligt een belangrijke rol voor ontwerpers, en dus ook voor Dirk. Hoe richt je deze gemeenschappelijke stadsruimte zo in, dat deze aantrekkelijke en uitnodigend is? En dan moet het natuurlijk ook klimaatbestendig zijn. Dat is een uitdaging die Dirk graag aan gaat.

 

 

Klein en groot

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor kleine en lokale initiatieven in de stad. Maar er is tegenwoordig ook weer ruimte om te ontwerpen op de grote schaal. Dat vindt Dirk belangrijk, want stedelijke opgaves (klimaatadaptatie, verstedelijking, mobiliteit, een gezonde stad) zijn groot en urgent. Zo werken De Urbanisten onder andere aan een watersensitieve inrichting van Mexico Stad en onderzoeken en ontwerpen zij aan Rotterdam als Spons.

Toch vindt Dirk het belangrijk dat ook de kleine projecten van de grond komen. Maar het liefst wel met een groter doel voor ogen. Bijvoorbeeld de Rain(a)Way Garden in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Deze regentuin, ontworpen door De Urbanisten en Rain(a)Way is niet groot maar wel ontzettend belangrijk. Het is een proeftuin voor productontwikkeling en een voorbeeld voor klimaatadaptieve stadsinrichting. Hier valt wat te zien en te leren! En inmiddels is de kleine tuin aan het uitgroeien tot een groter exemplaar, dat maakt de tuin een goed voorbeeld van Dirks doel.

 

Een gemeenschappelijk huis

Om zijn eigen drijfveren te delen citeert Dirk graag paus Franciscus:

“It is not enough to seek the beauty of design. More precious still is the service we offer to another kind of beauty: people’s quality of life, their adaptation to the environment, encounter and mutual assistance.”

Duurzaamheid is een belangrijk thema in zijn werk, maar geen doel op zich. Het gaat om het maken van een goede leefomgeving, voor onze eigen én toekomstige generaties. Hij wil in projecten van De Urbanisten stappen vooruit zetten, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Om dit te bereiken is Dirks motto:

“Wie goed doet, goed ontmoet.”

Een spreuk die hij iedereen wil meegeven.

Share