andy engel

Tegelwijsheid Andy Engel

Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom gaat Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen! Dit keer vroegen we Andy Engel het hemd van het lijf. Lees snel verder!

 

 

Alle markten thuis

Andy’s carrière startte bij een civiele aannemer maar begon al snel als specialist civiel bij Gemeente Bergeijk. Hij ging van uitvoerder naar opdrachtgever. Andy vertelt: “Ik vind het wel heel leuk om ‘aan de andere kant van de tafel te zitten’, zoals ze dat noemen. Maar ik zit in de praktijk liever aan dezelfde kant van de tafel.” Na een paar jaar werd  hij Specialist riolering en water binnen de afdeling Beheer Ruimte. Hij gaf hij Rain(a)Way de opdracht om de Ebb-tegel te ontwerpen voor de Blauwe Hoef in Bergeijk.

 

Van ego naar eco

Andy wil dat mensen nadenken over wat we onze kinderen nalaten omdat het nu te veel gaat om het individu. “Op het moment is er niks belangrijkers dan verduurzamen,” vindt hij.  Engel gaat graag het dialoog aan over wat nu de beste oplossing is, maar hij wil niet alleen maar praten. “Op een gegeven moment moet je gewoon gaan doen. Er is een moment dat die knop om moet. Niet alleen één straatje, maar meteen een hele wijk.” Wel ziet hij het voordeel van klein beginnen, want als je iets groots wil doen moet je het eerst op kleinere schaal uitproberen. Deze werkwijze is laagdrempelig en maakt het makkelijker om mensen te overtuigen.

 

 

De Klimaatjes

Toen Andy een aantal jaar geleden bij een bijeenkomst was van rioolbeheerders ging het gesprek over klimaatadaptatie en klimaatscenario’s. De ellende is nog maar net begonnen: over dertig jaar wordt het echt een probleem. De kinderen van nu hebben er straks last van. “Dus, zei ik, we moeten eigenlijk geen beleidsplannen schrijven, maar kinderboeken maken! En toen was natuurlijk de reactie: “Ja, Andy, dan doe je dat toch?” Dus dat ben ik gaan doen.” De kinderboekenserie ‘De Klimaatjes’ telt ondertussen drie  boeken en een vierde, over plastic soep, wordt op het moment geïllustreerd en verschijnt aankomende zomer. Aan het einde van elk boek staat een actie waar de kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Zo wil Andy de kinderen leren dat we samen een deel van het probleem zijn en dus ook samen een deel van de oplossing.  Het komt er op aan te handelen. Doen!

 

 

De groenste gemeente nog groener

In de toekomst wil Andy graag het gemeentehuis aanpakken. “Als je namelijk van anderen vraagt om de tegels de deur uit te doen, moet je dat zelf ook doen,” vindt hij. Het liefst wil hij het plein als tuin inrichten met veel groen, bomen en planten. Het huis van de democratie moet groen zijn en zelfs energieneutraal zijn, als het even kan. “Als ik dan zo’n idee lanceer hebben mensen vaak als eerste reactie ‘oh shit’.’’ Met een knipoog:  “Ik heb ondertussen wel geleerd dat ideeën juist goed zijn, als er een beetje weerstand is. Dan raak je blijkbaar een gevoelige snaar en breng je iets nieuws teweeg. Niet elk idee moet je meteen realiseren, maar het is wachten op het goede moment. “

 

We moeten het samen doen

De tegelwijsheid die Andy iedereen wil meegeven is: “Neem jezelf niet te serieus.” Daarmee bedoelt hij dat jij als persoon niet het belangrijkste bent. Het gaat om het grote geheel. Andy wil zorgen dat niet één iemand bovenop de piramide staat maar dat je denkt: ‘hoe worden we er allemaal samen beter van?’

Share