Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom ging Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen! Dit keer vroegen we Luca van der Putten het hemd van het lijf over de lessen die hij heeft geleerd. Lees snel verder!
Waar het allemaal begon
Luca van der Putten is zijn carrière begonnen aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij studeerde daar civiele techniek. De bewuste keuze om naar een hogeschool in plaats van een universiteit te gaan heeft hem gemaakt tot wie hij nu is. Een groot deel van zijn carrière heeft Luca kennis en ervaring op gedaan bij wegenbouwbedrijf Heijmans. Daar heeft hij altijd de samenwerking opgezocht. En juist dat is het gene
waar hij de meeste voldoening uit haalt.
Luca helpt om beloftes waar te maken
Het duurzaam ondernemen is voor Luca begonnen bij een klein sociaal initiatief dat ondertussen is uitgegroeid tot een evenement op 11 locaties in vijf steden. Een buurtcamping waar mensen bij elkaar gebracht worden om een weekend lang samen te kamperen bij een park in hun eigen omgeving. Buren nader tot elkaar brengen is de achterliggende gedachte.
“Het is belangrijk om te zeggen waarin je gelooft en te doen waarin je gelooft.”
Luca brengt mensen ook bij elkaar op het PlantageLAB in Amsterdam, waar hij mede oprichter van is. Het PlantageLAB is een platform helemaal in het teken van het experimenteren met duurzame ontwikkelingen in de stad. Luca geeft daarmee kleine inspirerende startups de kans te groeien. Kleine bedrijfjes met mooie ideeën krijgen een kans om te laten zien wat ze kunnen. Of ze hun beloften kunnen waarmaken. Want iets moois hoeft niet meteen niet waar te zijn. Verwijzend naar de spreuk ‘Is het waar of alleen maar mooi’ op de gevel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
De weg van de lange adem
Deze basis van samenwerken in het ondernemen is bij Luca versterkt tijdens het project ‘Park Schinkeleilanden’ in Amsterdam Zuid. Dit park werd aangelegd op basis van schetsontwerpen. Deze manier van werken heeft een unieke samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper, en uitvoerende partijen tot stand gebracht. Luca heeft deze manier van werken opgepakt en nooit meer losgelaten. Duurzaam ondernemen en het zoeken van samenwerking is een weg van lange adem. Toch zegt Luca dat je vol moet houden. “Het is onvoorstelbaar hoe groot je invloed kan zijn om dingen te veranderen. Zolang je beseft wat er om je heen gebeurt en dat je daarin een rol kan en moet spelen. Het is belangrijk om te zeggen waarin je gelooft en te doen waarin je gelooft.
Aan het werk in de WOW-plantage. Bron: wow-amsterdam.nl
Energie inspireert
Luca blijft niet alleen Rain(a)Way, maar ook anderen inspireren. Hij heeft een plek gecreëerd om mensen in contact te brengen en te netwerken. Hij geeft projecten zoals de Rain(a)Way-tegels een kans om zich te bewijzen. Voor unieke ideeën zoekt hij een plek in de stad, want zeker de jongere generatie heeft nog heel veel energie om verandering op te pakken. Zij kunnen het duurzaam ondernemen verder oppakken. “Met een goed idee hoef je ook niet meteen de wereld te verbeteren. Als je klein begint, begin je in ieder geval.”