Groene, grootse plannen in hartje Rotterdam

We hebben iets nieuws te vertellen! Sinds vrijdag 2 juni werkt Rain(a)Way ook in Rotterdam. Lees snel verder over onze groene, grootse plannen.

Meer nieuws & info op de Spetterflat Facebook pagina.  Klik hier!

Hoe betrek je de omwonenden bij het veranderende klimaat in de stad? Met die vraag startten we het project Spetterflat. We doen dit samen met Tussentuin, een Rotterdams project voor klimaat en wateropgaven, en WijkTV, dat sociale kwesties in beeld brengt. In anderhalf jaar tijd zetten we lokale kennis van bewoners om in een duurzaam ontwerp van stadstuinen rondom drie Rotterdamse flatgebouwen.

Geen woorden maar daden
Op 2 juni hebben we onze heuse Spetterflat-werkruimte ingericht. We hebben het logo verspreid en kennisgemaakt met de directe buren. Onze werkruimte kregen we van de woningbouwcorporatie Havensteder. Prachtig, want de ruimte staat midden tussen de flats. Zo kunnen we direct met de bewoners aan het werk. Het is een projectkantoor voor 1,5 jaar. Wij kijken er heel erg naar uit!

Wat is de Spetterflat?

In Rotterdam staan drie grote Mathenesserflats. Deze flats zijn omringd door tuinen, een prachtige omgeving voor duurzame innovatie. Hier bouwen we een wand van fruitkistjes: de Spetterflat. In de flats wonen allemaal mensen die kennis hebben van zaken: van de geschiedenis van de plek en het gebruik van de buitenruimte, tot sociale situaties en verborgen talent. De wijsheid van de bewoners zelf maakt ze tot de ‘Spetters’ van de Spetterflat. En met deze lokale wijsheid gaan we de vakjes van de Spetterflat opbouwen. De Spetterflat staat symbool voor de klimaatadaptieve waarde van flats en de bijbehorende tuinen.

Waarom Spetterflat?

De wijsheid van de wijk ligt in de kennis en kunde van de bewoners zelf. Wat vaak mist zijn de schakels tussen uitvoerende partijen, instanties en de bewoners. Tussentuin en WijkTV heeft samen met Rain(a)Way ‘De Spetterflat’ ontwikkeld als middel voor deze opgave. Hierbij staat de bewoner centraal. Samen gaan we op zoek naar de lokale wijsheid van de plek op het gebied van regenwater.

Het uiteindelijke doel is juist die kennis en kunde uit de wijk en de gemeenschap zelf in te zetten om te komen tot een betekenisvolle duurzame invulling van het terrein rond de Mathenesserflats. De Spetterflat wordt een etalage van lokale wijsheden, materialen en makers, die samen het programma van eisen vormen voor het ontwerp van de buitenruimte.

Groen ontwerp in Roffa

We gaan flink aan de slag voor duurzame en leefbare binnentuinen. Inspiratie halen we uit de wijk door middel van tours. De binnentuinen gaan op de schop en worden duurzaam ingericht. Het zou mooi zijn als de aanliggende privétuinen ook geïnspireerd worden en mee gaan doen.

Goed voorbeeld doet volgen

Wat voor jullie ideeën hebben jullie al voor een tuin? We willen er zo blanco mogelijk ingaan. Dan komen de ideeën echt vanuit de bewoners, in plaats van dat wij bedenken hoe het zou moeten. Daarvoor maken we een tour door de wijk, langs allerlei koplopers in duurzaamheid. Denk aan mensen met een bijzondere tuin of expertise. Inspiratie uit de tour zetten we om in een ontwerp. Wij laten ons graag verrassen!

Wil je op de hoogte blijven? Houd onze blogs, Twitter en LinkedIn in de gaten.

Share