Waterstraat TU Delft

Een samenwerking voor de regenwaterproblematiek

Het Hoogheemraadschap van Delfland, VPdelta en The Green Village hebben samen de WaterStraat ontwikkeld. Een projectplan waar verschillende innovaties getest worden rondom de regenwaterproblematiek. Als gevolg van klimaatverandering gaat extreem weer steeds vaker voorkomen; piekbuien, hittestress, lange periodes van droogte en wateroverlast zijn problemen waar we nu al mee te maken hebben. Om de effecten van deze problemen te reduceren zijn er een heleboel innovatieve oplossingen bedacht. Op de WaterStraat krijgen een aantal startende bedrijven de kans om hun innovatie te testen, waaronder Rain(a)Way!

 

De Wave-tegel proef

De innovatie die Rain(a)Way test op de WaterStraat is de Wave-tegel. Deze tegel kan in verschillende patronen worden gelegd, van volledig gesloten naar 25% open ruimte. Dit zorgt ervoor dat regenwater kan infiltreren tussen de tegels, wat wateroverlast tegengaat. Door groen in de open structuren te integreren willen we ook hittestress aanpakken. Op de WaterStraat wordt de infiltratiecapaciteit van de tegels in een open patroon met verschillende vullingen en beplanting getest.

 

Innovaties koppelen

We werken graag samen met andere organisaties die zich inzetten voor een klimaatbestendige stad. De WaterStraat is hier een goed voorbeeld van, het is een gelegenheid om onze tegels te koppelen aan innovaties van anderen. Zo testen we op de WaterStraat hoe effectief het is om de Wave-tegel te combineren met de EWB Solutions schelpenbuffer. Schelpen hebben een buffercapaciteit van 70% en dit maakt het een mooie samenwerking voor onze (half)open tegels.

 

Partners

Hoogheemraadschap van Delfland

VPdelta

Technische Universiteit Delft

The Green Village

EWB Solutions

 

Publicaties

Klimaatbestendige proefstraat geopend

WaterStraat: proeftuin voor opvangen regenbuien

Met je idee door de WaterStraat

WaterStraat slaat brug tussen laboratorium en openbare ruimte

Opening proeftuin WaterStraat @ Delft

Opening van de nieuwe proeftuin