Sint Annaplein

 

Project Tilburg

In samenwerking met BURO 013 is op het Sint-Annaplein in Tilburg een nieuw project gerealiseerd. In 2005 is vanuit een groep ondernemers en bewoners het idee gekomen om meer aandacht te geven de plek in Tilburg waar Vincent van Gogh heeft gewoond. Dit buurtinitiatief is nu, in 2017, werkelijkheid geworden.

Rain(a)Way is door BURO 013 gevraagd om in samenwerking het ontwerp te maken voor het nieuwe Sint Annaplein. In het concept voor het Sint Annaplein komen vijf ingrediënten gebaseerd op Van Gogh, zijn werk en zijn leven terug. De ligging van Tilburg, het kleurgebruik, zijn tijd op het Koning Willem II college, een schets uit de tijd in Tilburg en het huis waar hij woonde vormden de basis voor het ontwerp. Het onderzoek voor het ontwaren van deze ingrediënten is gedaan door BURO013. Zij hebben veel tijd gestoken in het analyseren van Van Gogh en de manieren waarop dit toegepast kan worden op het plein. Op basis van het uitgebreide vooronderzoek door BURO 013 is er een mooi ontwerp ontstaan uit deze samenwerking.

De Brieven van Vincent

Naast de inrichting van het plein heeft Rain(a)Way ook zitobjecten ontworpen. Deze objecten zijn uitgevoerd in dezelfde kleuren als de tegels. Wat de zitobjecten bijzonder maakt zijn de brieven die in het beton zijn gegoten. Deze brieven vertellen het verhaal van het Sint Annaplein en Vincent van Gogh. Op de brieven staan feiten over Van Gogh en zijn leven. Hiermee komen de vijf ingrediënten terug in de zitobjecten. Vincent van Gogh staat bekend om brieven die hij heeft geschreven. Tekst uit een brief naar zijn broer staat op een van de zitobjecten: ‘Het heeft iets van Tilburg of zoo…’.

Klimaatbestendig dankzij Rain(a)Way tegels

Het ontwerp gemaakt door Rain(a)Way zorgt er voor dat de zes bomen op het plein altijd zullen worden voorzien van voldoende water. Daarvoor is onder het plein een speciaal kistensysteem aangelegd. In haar ontwerp zijn de bomen meegenomen en de bestrating zo ontworpen dat het regenwater richting de bomen gaan en wordt opgeslagen in het kistensysteem. De unieke waterdoorlatende tegels maken het mogelijk dat de regen zijn gang kan gaan. De infiltratie van het regenwater via de Rain(a)Way tegels maken het plein klimaatbestendig. De Rain(a)Way Ebb- en Flood-tegels zijn voor het project in vijf nieuwe kleuren ontwikkeld. Groen, blauw, geel, oranje en bruin. De inspiratie voor deze kleuren is gehaald uit de schilderijen van Van Gogh. De unieke kleuren en het lijnenspel op het plein zorgen voor een bijzondere uitstraling.

 

Partners

Buro 013

Broeren 

Brick

Gemeente Tilburg