Molenzoom Houten

 

In de Molenzoom in Houten is de eerste Rain(a)Way parkeerplaats gerealiseerd. Deze klimaatbestendige parkeerplaats is de eerste pilot en showcase van de Flood Bold tegel. Samen met verschillende innovatieve partijen zijn de tegels gevuld met bijzondere producten en is ook de onderlaag klimaatbestendig gemaakt. De parkeerplaats is een antwoord op de regenwaterproblematiek en het ziet er bovendien ook nog prachtig uit.

 

De tegels

De Flood Bold is speciaal gemaakt voor zwaarverkeer en is dus perfect te gebruiken voor parkeerplaatsen en als infiltratiestrook. Het type Flood Bold is een half-open tegel. Hierdoor kan een grote hoeveelheid regenwater naar de grond infiltreren, wat overstroming van pleinen en straten tegen gaat. Voor elke sitiuatie is er een gepaste vulling te bedenken. Hier in Houten laten we een aantal duurzame en innovatieve mogelijkheden zien. De Rain(a)Way Ebb tegels liggen tussen de parkeerstroken in, om het parkeervak te markeren en als uitstap-strook. De Ebb-tegels voeren het regenwater af en zijn goed beloopbaar.

 

Substraat  en vulling

Voor dit pilotproject in Houten heeft ZinCo een speciaal substraat ontwikkeld. Dit substraat heeft een zeer goede drainerende eigenschappen, dat met een beperkte laagdikte de beste groeimogelijkheden biedt en waarbij het volume behouden blijft. Een eerste stap voor ZinCo op het maaiveld!

AA Ecostabiel door EWB Solutions is een product gemaakt van een schelpenmix, gemengd met fijne kalkachtige fracties en silicium. Zo is het mengsel licht hydraulisch waardoor het een compacte laag vormt. Het bestaat grotendeels uit hernieuwbare grondstoffen die ook een CObindende eigenschap hebben. De mix gaat verzuring tegen en heeft een zuiverende werking op water en lucht. In een aantal van de parkeervakken is AA Ecostabiel gecombineerd met de ondergrondse schelpenbuffer en -zuiveringssystemen van EWB, die wateroverlast door piekbuien voorkomen en regenwater beschikbaar maken voor hergebruik of veilige infiltratie.

Cruyd Hoeck leverde wildebloemenzaden voor de ingezaaide tegels bij dit project. Omdat de tegels half open zijn kunnen ze prachtig worden gecombineerd met groen. Verschillende combinaties zijn mogelijk. Per project bekijken we wat het meest toepasselijk is voor het optimale resultaat.