Gemeente Oost-Gelre

Flood-tegels bewijzen dat bestrating ook ‘groen’ kan zijn

Buro Collou ontwierp dit prachtige plein voor het gemeentehuis van Lichtenvoorde. De tegels zijn in een uitwaaierend lijnenpatroon gelegd, waardoor de entree extra ruimtelijk wordt. Bovendien wordt de aangrenzende beplanting zo voldoende bewaterd. Als we de bewonersreacties mogen geloven is dit project geslaagd; gemeentemedewerkers zien geregeld mensen van hun fiets afstappen om foto’s te maken van het plein.

 

Hoe kwam het plein tot stand?

Gemeente Lichtenvoorde vroeg buro Collou om  het ontwerp. Jacqueline Collou vertelt: “Lichtenvoorde wil een plein waar regenwater zichtbaar is en waar groen een plek krijgt. Ook ontwikkelde de gemeente een programma om mensen te inspireren omtrent regenwater. Het plein is het visitekaartje .” Jacqueline koos de Rain(a)Way tegels om naast de weelderige beplanting te leggen. Haar motivatie om de Flood Bold-tegels te gebruiken is de vormgeving ervan, de ontwerpmogelijkheden en de hoge infiltratiecapaciteit (Flood permeable: >1800 mm/uur). Ook onderstreept ze de Rain(a)Way-visie: water is geen probleem, maar een kwaliteit. Na aanleg testte de gemeente hun werking. Een grote tank vol water werd over de tegels uitgegoten. Zie artikel: De eerste druppel in een grote vijver. “De tegels bleken inderdaad heel vlot water te infiltreren,” vertelt Jacqueline. De Flood Bold-tegel vormt met haar organische vorm een natuurlijke overgang tussen verharding en planten.

 

Visie: een natuurrijk ontwerp

Jacueline Collou wilde met dit plein laten zien dat je met stenen tóch een groen plein kan maken. Ze ontwerpt zo duurzaam mogelijk, met zoveel mogelijk groen en bloei in de stad. “Water is ontzettend belangrijk. Het heeft niet alleen met overlast te maken, maar ook met waterpeil dat op pijl blijft,” zegt Jacqueline. Ze noemt het zelf ook wel ‘natuurrijk tuinieren’. Op het plein groeit een enorme diversiteit aan plantensoorten. Ze vertelt: “Er mogen best strakke lijnen in een ontwerp zitten, maar de omgeving wil ik zó inrichten dat het bijdraagt aan biodiversiteit.”

 

Partners

Buro Collou
Gemeente Oost-Gelre

Publicatie

Dag van Ons Water bij Gemeente Oost-Gelre