De Maalderij

 

De Maalderij

De oude Maalderij behoort tot het weinige industrieel erfgoed dat Houten rijk is. Dit robuuste pand, met een historie vanaf 1907, is jaren lang een beeldbepalend element geweest in het vlakke landschap rondom Houten.

Sinds 1980 is het pand gedeeltelijk in gebruik als kantoor. Recentelijk is het pand volledig gemoderniseerd en zijn de overige ruimtes omgebouwd tot sfeervolle kantoorunits. Aan de voorzijde van het pand is een nieuwe uitbouw gerealiseerd die vroeg om een vernieuwing van het voorplein. Voor deze vernieuwing is gebruik gemaakt van Rain(a)Way Flood-tegels.

Het regenwater van de uitbouw stroomt in het Rain(a)Way patroon, waardoor het voorplein de aandacht en nieuwsgierigheid van de voorbijganger prikkelt. De uitbouw, die helemaal gemaakt is van glas, dient nu als etalage van het Interieur Architectenbureau dat zich in het pand heeft gevestigd. Doordat er niet op de Rain(a)Way tegels gelopen kan worden, is er een natuurlijke barrière gecreëerd. Zo wordt de aandacht naar de etalage getrokken zonder de werknemers te veel af te leiden.

In dit ontwerp is de Flood-tegel gebruikt in combinatie met grind. Deze tegel heeft een watervaste laag, waardoor het regenwater zo lang mogelijk zichtbaar blijft.