De Baandert Heemskerk

Verschillende oplossingen bij elkaar

Bij dit project ontworpen door Ruben van Rems (gemeente Heemskerk) zijn meerdere klimaatbestendige oplossingen toegepast. Om de fiets- en voetpaden heen is extra groen aangelegd en onder de fietspaden zijn de waterbergingselementen toegepast. Als kers op de taart ligt er een infiltratiestrook als scheiding tussen die fiets- en voetpaden van de Rain(a)Way Flood Bold-tegels. De combinatie van deze methodes maakt De Baandert in Heemskerk klaar voor piekbuien én lange periodes van droogte!

Zo klimaatbestendig mogelijk

De gemeente Heemskerk is veel bezig met het klimaatbestendig maken van de stad: “In principe maken we bij renovatie en nieuwbouw projecten de openbare ruimte zo klimaatbestendig als het kan, dus ook met de fietspaden aan De Baandert.” vertelt Ruben.  Om dit te bereiken zijn de Flood Bold grasbeton tegels in een systeem toegepast samen met infiltratiekratten. Deze kratten hebben een waterberging van meer dan 90%. Het water loopt van het voet- en fietspad door de Flood Bold-tegel en door een laag van gebroken hardsteen de kratten in. Bij zware buien kunnen deze kratten het regenwater opvangen, het regenwater loopt vervolgens via een drain onder de weg door naar het oppervlakte water aan de overkant van de straat. Dit slimme systeem is aangelegd door Heijmans.

De keuze voor de Rain(a)Way Flood Bold-tegels

De gemeente wilde graag van de kolken af in De Baandert. Deze locatie maakte dit een uitdaging door hoogteverschillen en een al natte omgeving. Dat zorgde ervoor dat ze iets moesten verzinnen in het midden van de twee paden. Ruben vertelt: “Uiteindelijk moesten we wat in het midden van het voetpad en het fietspad verzinnen en de Bold tegel was een zeer geschikt product daarvoor.” En dus werd er besloten een infiltratiestrook van de Rain(a)Way Flood Bold tegel te leggen!

Partners

Gemeente Heemskerk

Heijmans