Vincent van Gogh gaat weer leven in Tilburg

Van Gogh leeft weer in Tilburg

 

Tilburg en Van Gogh

In september 1866 is Vincent van Gogh komen wonen aan het Sint Annaplein. Hij kreeg in het Paleis in het centrum van Tilburg zijn eerste tekenlessen. In maart 1868 is hij weer vertrokken. Toch is er op het Sint Annaplein weinig wat herinnert aan Van Gogh. Er hangt een kleine plaque aan de voorgevel van zijn voormalige huis en er staat een bankje met een mozaïek afbeelding van Van Gogh. Op koningsdag zal echter de eerst steen gelegd gaan worden voor het nieuwe Sint Annaplein.

 

Van Gogh terug aan het plein

Omwonende en ondernemers aan het Sint-Annaplein bedachten in 2005 om meer aandacht te geven aan Vincent van Gogh. Binnenkort wordt dit werkelijkheid met vernieuwing van het plein. Op het plein zal Van Gogh centraal staan. De kleuren en lijnen zijn gebaseerd op zijn werken uit de Nederlandse tijd. Met behulp van silhouetten zal zijn werk tot leven worden gebracht.

 

Ontwerpen met een visie

Rain(a)Way heeft in samenwerking met BURO013 het ontwerp gemaakt voor het nieuwe Sint Annaplein. In het concept voor het Sint Annaplein komen vijf ingrediënten gebaseerd op Van Gogh, zijn werk en zijn leven terug. De ligging van Tilburg, het kleurgebruik, zijn tijd op het Koning Willem II college, een schets uit de tijd in Tilburg en het huis waar hij woonde vormden de basis voor het ontwerp. Het onderzoek voor het ontwaren van deze ingrediënten is gedaan door BURO013. Zij hebben veel tijd gestoken in het analyseren van Van Gogh en de manieren waarop dit toegepast kan worden op het plein. Op basis van het uitgebreide vooronderzoek door BURO013 is er een mooi ontwerp ontstaan uit deze samenwerking.

 

Tegelontwerp in lijn met Van Goghs schilderijen

In het ontwerp gemaakt door Rain(a)Way zijn de Rain(a)Way-tegels tot een nieuw hoogte getild. Zowel de Ebb als de Flood tegels zijn in nieuwe kleuren toegepast op een unieke manier. Fien Dekker heeft op basis van de schilderijen gemaakt door Van Gogh in de Nederlandse periode kleuren geselecteerd. Door de Rain(a)Way tegels in deze unieke kleuren te gebruiken in lijnpatronen wordt het gevoel van de schilderijen van Van Gogh gevangen in het pleintje.

 

Brieven van beton

Ook heeft Fien Dekker zitobjecten ontworpen voor op het Sint Annaplein. Deze objecten hebben exact hetzelfde kleurgebruik als de tegels. Hierdoor wordt het een mooie eenheid. Via de bankjes wordt het verhaal van Vincent van Gogh verteld. Oude brieven worden in het beton gegoten en nemen de mensen mee in het leven van Van Gogh.

 

Rain(a)Way en regenwater

Op het Sint Annaplein staan zes bomen. De bomen stonden er al in de tijd dat Van Gogh het kosthuis bewoonde. Om deze bomen in stand te houden is het belangrijk dat zij voldoende water krijgen. Daarvoor is onder het plein een speciaal krattensysteem aangelegd. In haar ontwerp heeft Fien Dekker de bomen meegenomen en de bestrating zo ontworpen dat het regenwater richting de bomen gaan en wordt opgeslagen in het krattensysteem. De unieke waterdoorlatende tegels maken het mogelijk dat de regen zijn gang kan gaan. Van Gogh zou zeker blij worden van deze kleurige Rain(a)Way tegels!

 

Nieuwsgierig geworden? Maak kennis met Rain(a)Way en Fien dekker tijdens de festiviteiten op Koningsdag of neem direct contact op.

Share