Innovatieprijs publieksprijs

Publieksprijs bij Hitte Zonder Stress gewonnen!

Afgelopen woensdag 24 oktober waren we aanwezig op het Hitte Zonder Stress evenement van Waterschap Limburg. Hier waren 42 organisaties aanwezig om hun innovatie te presenteren. Groen2 won de juryprijs, en Rain(a)Way de publieksprijs! Dat houdt in dat er een pilot ter waarde van €15.000 wordt gerealiseerd met het nieuwe systeem rondom de Wave-tegel die piekbuien inzet om de stad af te koelen. Dit concept is ontwikkeld in samenwerking met EWB Solutions en BTL, een gezamenlijke prestatie dus! We zijn enorm blij met de prijs en willen graag iedereen bedanken die voor ons heeft gestemd. Door jullie inzet kunnen we een nieuw klimaatbestendig concept testen, wat voordelen gaat opleveren voor ons allemaal.

 

Het systeem
Piekbuien inzetten om de stad te verkoelen. Onze steden zijn bestraat, grote hoeveelheden verhard oppervlak warmen de stad op en regenwater kan niet de bodem in. Hier ligt de uitdaging: meer ontharden, intensief vergroenen en regenwater vasthouden voor langere periodes van droogte. 
 
Regenwater stroomt als mini riviertjes over de Wave tegels naar de open delen van het patroon waar het regenwater in de bodem kan zakken. De Wave tegels bestaan uit twee basisvormen waarmee je oneindig kan variëren in patronen, van gesloten naar een open oppervlak. Dit maakt ontharden en intensief vergroenen makkelijk met een unieke uitstraling. Door de open delen zakt het water langzaam in de schelpenfundering. Piekbuien kunnen in deze fundering geborgen en gezuiverd worden, met ongeveer 70% holle ruimte kunnen er grote hoeveelheden water geborgen worden. Tijdens langere periodes van droogte kan deze buffer worden aangesproken. Door het innovatieve systeem ontrekt de bovenste laag van de fundering het regenwater uit de buffer. Zo komt de zorgvuldig gekozen beplanting ook tijdens droogte periodes aan water. Dit vergroot de verdamping van de beplanting tijdens een hittegolf. Zo verkoel je dat stad met piekbuien.

Meer lezen over het systeem? Klik dan hier!

Share