Proost! op de nieuwe Rain(a)Way Ebb-tegel

Met de nieuwe watertegel mag regen gezien worden!

Regenwater als inspiratiebron voor de klimaatbestendige stad. De nieuwe Rain(a)Way Ebb-tegel maakt het mogelijk om regenwater op een mooie manier te integreren in de stad en tegelijkertijd bij te dragen aan een oplossing voor de klimaatverandering. De Ebb-tegel is een nieuw ontwerp van ontwerpster Fien Dekker en is op Fabcity, de tijdelijke circulaire campus van Amsterdam, gelanceerd. In het bij zijn van Ariane Hoog, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werd er geproost op de lancering van de Ebb-tegel.

Ontwerpster Fien Dekker wil laten zien dat regenwater niet alleen een probleem is. Het heeft ook kwaliteiten en die kunnen we gebruiken voor het inrichten van de openbare ruimte. Ontwerpers, landschapsarchitecten en urbanplanners worden door de klimaatverandering uitgedaagd om op een andere manier na te denken. Volgens Fien is de juiste balans tussen doelgerichte oplossingen en de esthetische kwaliteiten in het ontwerp de manier om de regenbestendige stad voor de toekomst te realiseren. Met de tegels van Rain(a)Way wordt regenwater een element om mee te ontwerpen aan de regenbestendige stad.

De Ebb-tegel

De Rain(a)Way Ebb-tegels begeleiden het regenwater op een zichtbare en visueel aantrekkelijke wijze naar een gewenste infiltratie- of opslaglocatie. Het bergen van regenwater is immers niet op elke locatie even makkelijk. Zo kun je er bijvoorbeeld op een gemakkelijke manier voor zorgen dat het regenwater van je regenpijp naar een regentuin loopt. Het patroon kent echt nog veel meer mogelijkheden. De tegels kunnen zowel recht als halfsteens gelegd worden, om voor elke locatie de gewenste ‘urban rivers’ te creëren. Door slim om te gaan met het patroon, kun je bijvoorbeeld het groen gelijkmatig en gedoseerd van regenwater voorzien. De tegels worden voor het eerst toegepast in Bergeijk, 3 juni wordt het project feestelijk geopend.

De lancering

De Ebb-tegel is gelanceerd op Fabcity in het Rainproof paviljoen tijdens het bezoek van de bestuurders van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, directie Waternet en het netwerk van Rainproof. Aan het aantal bezoekers was te zien dat de belangstelling rondom dit onderwerp groot is. Het is niet voor niet dat de lancering plaatst vond op Fabcity, want zeker in Amsterdam kennen ze de gevolgen van de hevige regenval, in de zomer van 2014 kon je door een wolkbreuk op je luchtbedje door de straten van Amsterdam dobberen. Daarom laat het Rainproof paviljoen op Fabcity met o.a. de Rain(a)Way tegels het verschil zien tussen een toekomstige waterbestendige stad en de bestaande stad. De maatregelen in en om het paviljoen vergroten de sponswerking van de stad, voorkomen schade en benutten het regenwater voor een mooie, leefbare stad.

Geïnteresseerd in de Ebb-tegel? Vraag vrijblijvend een offerte aan via info@rainaway.nl De tegels zijn nog t/m 26 juni te zien op Fabcity en vanaf 3 juni liggen de tegels in de Blauwe Hoef te Bergeijk.

 

 

Fotograaf: Merlijn Michon