Afgelopen maandag 11 december werd het vernieuwde Sint Annaplein geopend in Tilburg. Ondanks de sneeuw kwam de hele buurt bij elkaar om de opening te vieren. Na de officiële onthulling werd er een hapje en drankje genuttigd in het huis van de oude huisarts, met uitzicht op het plein. Vincent van Gogh woonde van twaalfde tot zijn veertiende levensjaar aan dit plein en met de nieuwe inrichting wordt zijn tijd in Tilburg geëerd. Het klimaatbestendige element, verzorgd door urban design bureau Rain(a)Way, maakt het extra bijzonder.
De basis van Vincent van Gogh
“Vincent van Gogh heeft zijn eerste tekenlessen in Tilburg gevolgd, toen hij aan het Sint Annaplein woonde. Je kunt zeggen dat zijn kunstcarrière hier begonnen is. Dat is iets waar Tilburg trots op mag zijn.” Vertelt initiatiefnemer Maarten Teijen. Maarten is een van de ondernemers in de buurt en was al jaren bezig met plannen maken voor het plein. Toen hij in contact kwam met Buro013 begon het plan echt vorm te krijgen. Maarten: “Het is een prachtig plein geworden omdat alle betrokken partijen een stap verder zetten dan gewoonlijk. Er is enorme positieve energie ingekomen.”
Bij Vincent van Gogh denken we meteen aan zonnebloemen in okerkleuren, maar in Nederland schilderde Van Gogh in hele andere tinten. Met dit plein is het juist de bedoeling om de Nederlandse tijd uit te lichten. Buro013 deed onderzoek en verzorgde samen met Rain(a)Way de nieuwe ruimtelijke inrichting.
“Het heeft wel iets van Tilburg ofzoo” – Vincent van Gogh in een van zijn brieven naar zijn broer.
Op het plein is Vincent van Gogh overal. Alles doet aan Vincent denken: Een dertienjarige metalen Vincent, de kleuren van de tegels en twee metalen spades uit Vincents tekening ‘Twee mannen met een spade.’ Rain(a)Way goot brieven in de zitobjecten die op het plein staan. Dit zijn brieven die Vincent van Gogh bijvoorbeeld aan zijn broer schreef. Een mooi detail voor toeristen en voorbijgangers.
Klimaatbestendige bestrating
Wat het plein extra bijzonder maakt, is het klimaatbestendige element. De zes bomen op het plein waren er slecht aan toe: door de dichte bestrating kregen ze te weinig water en droogden ze uit. De nieuwe bestrating bestaat volledig uit Rain(a)Way-tegels. Een deel van deze tegels (de Flood-tegels) zijn waterdoorlatend zodat het regenwater de grond in kan lopen. Onder deze bestrating zijn waterreservoirs geplaatst. Zo worden de bomen ook bewaterd wanneer het een lange periode droog is. Watermanagement op microniveau!
Wil je meer weten over dit bijzondere project? Bekijk onze projectpagina!