Joseph Mallord William Turner - The Temple of Poseidon at Sunium (Cape Colonna)

Waarom water ons al eeuwen inspireert

Zonder water is er geen leven. Planten, dieren en mensen overleven dankzij deze levensbron. We houden we ons elke dag bezig met water. Soms zit het in de kleine dingen, zoals even het weerbericht kijken zodat je niet door de regen fietst, of de plantjes water geven in je woonkamer. Soms is het levensbepalend, denk maar aan de watersnoodramp in 1953. Voor ons en zeker ook voor kunstenaars, schrijvers, architecten en uitvinders is water een inspiratiebron. Graag delen we het bijzondere werk van deze creatievelingen.

 

 

Neptunes/Poseidon

Honderduizenden, misschien wel miljoenen, kunstwerken zijn gebaseerd op de god van het water. De afbeelding hierboven is een schilderij van Walter Crane (1845-1915) genaamd ‘The horses of Neptune’. In dit schilderij zie je dat Neptunes ten strijde trekt. Dat doet hij door golven veranderen in paarden! Wanneer het verhaal van Neptunes ontstond, is onbekend, wel weten we dat Neptunes dezelfde god is als Poseidon. Poseidon is de naam uit de Griekse oudheid en Neptunes komt uit de Romeinse tijd. Dat het verhaal voor Christus al bestond is in ieder geval zeker.

 

 

Leonardo Da Vinci

De homo universalis Leonardo da Vinci (1452-1519) vond water ontzettend interessant. Hij was geïntrigeerd door de verwoestende kracht en de waterstromingen. Het was een thema in zijn wetenschap, filosofie, kunst en uitvindingen. Hij ontwierp machines die aangedreven werden door stromend water, maakte plannen voor het dempen van moerassen en hield zich bezig met het ontwerpen van onder ander bruggen. De afbeelding hierboven is een tekening van een machine die water uit een put naar de huizen van bewoners transporteerde.

 

 

Albert Cuyp

In de schilderijen van landschapsschilder Albert Cuyp (1620-1661) is water een terugkomend thema. Google maar eens op ‘Albert Cuyp’ en je krijg een heleboel verschillende schilderijen met (bijna) allemaal met een element van water. Het schilderij hierboven heet ‘een zicht op de Maas in Dordrecht’ en is één van de vele waterrijke schilderijen.

 

 

Andreas Gursky (1955)

Langzaam aan komen we in de moderne tijd, waar water een inspiratie blijft. Fotograaf Andreas Gursky wilde met de foto Rhein II een statement maken. De foto laat de Rijn zien: een mooi stukje natuur, maar de mens heeft het enorm strak gemaakt. Het is commentaar op de systematisering van de mens.

 

 

Huidige tijd

Water blijft een relevant thema in ons dagelijks leven. In de afgelopen twintig jaar zijn er een heleboel innovatieve, klimaatbestendige, waterprojecten gerealiseerd. Lees deze blog voor een greep hieruit, of bekijk onze eigen projectpagina! We willen mensen blijven inspireren met de schoonheid van water. Wil je weten hoe we dat doen? Lees het bij ‘we inspire’.

Bron: Zoet & Zout, Water en de Nederlanders door Tracy Metz & Maartje van den Heuvel

Share