Tegenwoordig regent het steeds vaker en steeds harder. Dit zal ook alleen maar meer worden in de toekomst. De toenemende hoeveelheid regenwater zorgt voor problemen. Wij hebben het vaak over de stad, maar ook in je eigen tuin maak je verschil.
Regenwateroplossingen
Rain(a)Way richt bestaande bestrating anders in en het gebruik van de Rain(a)Way-tegels verminderd de wateroverlast hiermee fors. In wijken, straten, binnentuinen en op pleinen werkt Rain(a)Way aan het terugbrengen van de natuurlijke regenwatercyclus. Maar je kan meer doen dan alleen bestrating vervangen of meer groen toevoegen. Ook in je eigen tuin kan je heel veel doen met regenwater. Amsterdam Rainproof heeft een mooie infographic gemaakt om te laten zien wat er mogelijk is.
Wat kan je zelf doen?
Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton in de tuin. In de regenton kan je regenwater opvangen om later weer te hergebruiken. Je kan er je onder andere je planten binnen en buitenshuis mee bewateren. Om de regenton te vullen is het afkoppelen van je regenpijp een idee. Door je regenpijp af te koppelen ontlast je het riool. Ook zonder regenton kan je je regenpijp afkoppelen. Zorg er wel voor dat het water ergens de grond in kan en het niet je huis of kelder in loopt. Een andere optie is het aansluiten van je regenpijp op een regenwaterschutting. In deze schutting wordt water tijdens piekbuien opgevangen zodat je het tijdens droge periodes weer kan gebruiken. Heb je een tuinhuisje of aanbouw? Denk dan eens aan een groen dak. Een sedumdak heeft een laag gewicht en is daardoor makkelijk toe te passen. Een groen dak houdt water tijdelijk vast en werk isolerend. Voor advies kun je heel goed terecht bij de gemeente.
Er zijn natuurlijk nog heel veel meer mogelijkheden. Ga op zoek naar de oplossing die bij jou past en draag bij aan het verminderen en voorkomen van wateroverlast.