Verharding in stedelijk gebied

Bijna 7.500.000.000 mensen wonen er op de wereld. En daar komen iedere dag zo’n 209.000 mensen bij. Waar blijven al die mensen dan? Op dit moment woont ruim de helft van de wereldbevolking in een stad of stedelijk gebied. Naar verwachting is dit in 2050 66%. Het is dus niet raar dat steeds meer gebieden verhard worden. Fijn als je woont en werkt in de stad, maar het verharden heeft ook veel negatieve effecten.

 

Hittestress

Een van deze negatieve effecten is een hogere temperatuur in de stad. Je hebt vast ooit gemerkt dat het in de stad is het altijd warmer is dan in de minder bebouwde gebieden er omheen. Dit heeft een aantal oorzaken. Steen en asfalt houden warmte erg goed vast. Dit zorgt ervoor dat warmte terug straalt en de stad langzamer afkoelt. Door de dichte bebouwing in de stad staat er ook minder wind. Daardoor loopt de temperatuur in de stad makkelijker op. Ook is er in gebieden rondom de stad vaak veel groen te vinden. Groen zorgt ervoor dat water kan verdampen en de temperatuur lager blijft. Een paar graden warmer in de stad lijkt geen probleem, maar dit kan oplopen tot wel 10 graden Celsius verschil. Een lagere temperatuur zorgt voor een betere leefomgeving

Water

Bomen, struiken of bijvoorbeeld gras kunnen grote hoeveelheden water opslaan en laten verdampen. Stenen en asfalt kunnen juist geen water vasthouden. Al het water dat op de stenen en asfalt in de stad valt voeren we af naar het riool. Dit zorgt voor voor steeds meer water in het riool en steeds minder water in de bodem. Zeker nu er steeds meer en steeds hevigere buien vallen, wordt dat een probleem. De grote hoeveelheid regenwater in het riool zorgt ervoor dat de riolering onder druk komt te staan. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld overstromingen in de stad.

SAMSUNG

Groen

Een toename in verharding betekent ook een afname van groen. De kwaliteit wordt ook steeds slechter en de flora en fauna in de stad verdwijnt. Wanneer bomen of planten in de weg staan voor nieuwbouw of uitbreiding worden deze vaak weg gehaald. Nieuwe flora en fauna krijgen ook geen kans goed te groeien. Juist het groen in de stad draagt bij aan het verlagen van de temperatuur in de stad. Onder andere door het vasthouden en verdampen van water. Elke boom heeft dus meer impact dan je denkt.

 

Wat kan jij doen?

Vooral aan de toename van groen in de stad kan je zelf makkelijk bijdragen. In je eigen tuin kan je makkelijk (een deel van) de bestrating eruit halen. Vervang dit door struiken, bloemen en een vijver en je hebt je eigen koele oase in de stad. Doen je dit samen met de buren dan kan dit zeker lokaal veel invloed hebben! Kijk welke initiatieven er al zijn bij jou in de buurt en draag je steentje bij om verharding tegen te gaan.

Share