Veranderen nu het nog kan

Klimaatverandering is een onderwerp waar we niet omheen kunnen. Steeds vaker merken we wat de opwarming van de aarde voor gevolgen heeft. Over de hele wereld zijn er meer en meer extreme weersituaties met grote gevolgen. Ook in Nederland voelen we wat er gebeurt met het klimaat. Gelukkig is er nog heel wat dat we kunnen doen om het klimaat te redden.

Hoe is het nu in Nederland?

Zoals je misschien nog herinnert van school heeft Nederland een gematigd zeeklimaat. Dat we dit klimaat hebben komt voornamelijk door de Noordzee. Een gematigd zeeklimaat betekent milde winters, milde zomers en het hele jaar door neerslag. Toch is Nederland niet zo nat als je zou denken. Gemiddeld valt er iedere dag een uur en veertig minuten neerslag. Dit lijkt veel, maar in het echt regent het natuurlijk niet iedere dag. Zomers in Nederland zijn heel wisselvallig. Van het ene op het andere moment kan bar slecht weer omslaan in een serieuze hittegolf. Ook in de winter is het heel onvoorspelbaar. Dat er gegarandeerd geschaatst kan worden in de winter is in Nederland al een tijdje niet meer zo. Het kan in januari net zo makkelijk 10 graden vriezen als ruim 10 graden boven nul zijn.

Het klimaat verandert

Over de hele wereld beginnen we de gevolgen van klimaatverandering te zien. In Nederland hebben we nog niet heel veel overlast hiervan ondervonden. Toch is er veel aan de hand. De temperatuur in Nederland is 1900 met zo’n 1,7 graad gestegen. Geen wonder dus dat het niet meer zo vaak sneeuwt. Wat het wel vaak doet in Nederland is regenen. Sinds 1950 is de hoeveelheid neerslag met 20% gestegen. Toch is het niet meer dagen gaan regenen. Maar als het regent, regent het harder. Dat merken we steeds vaker. Het weer in Nederland is dus extremer geworden. Hogere temperaturen en meer hevige buien. Ook harde wind en andere extremere weerssituaties kunnen in de toekomst voor gaan vallen.

 

Om te voorkomen dat de situatie onleefbaar wordt moeten we met z’n allen aan de slag. Zoals Obama zei: “We zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering zal voelen en de laatste generatie die er nog wat aan kan doen.” Deze quote geeft hoop, maar laat ook meteen de ernst van de situatie zien. Laten we aan de slag gaan.

Share