Tegelwijsheid Bert Wiekens

Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom ging Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen! Dit keer vroegen we Bert Wiekens het hemd van het lijf over de lessen die hij heeft geleerd. Lees snel verder!

 

 

Alles over Bert zijn achtergrond

Bert Wiekens startte zijn carrière in Utrecht met de opleiding HBO commerciële economie. Vanaf 1996 kwam hij terecht in de betonindustrie. Nu werkt hij bij De Hamer, waar ze de Ebb-tegel produceren. Hij vindt goede werkomstandigheden belangrijk en daarom zit hij bij de Vereniging Modern Straatwerk.

 

De inspiratie van Wiekens

Kleine ondernemingen de mogelijkheid geven om te groeien is een inspireert Bert. Eén van de redenen dat hij samenwerkt met Rain(a)Way is omdat hij wilt innoveren. Hij krijgt energie van jonge mensen om zich heen en vindt het inspirerend. “Ik geloof heel erg in samenwerken, ik geloof niet in concurrentie. Kijk wat je krachten zijn in plaats van telkens met de prijs te concurreren, het is belangrijk om je horizon te verbreden. “

Bij innoveren hoort duurzaam ondernemen vindt Bert, maar wanneer is iets nou duurzaam?

“Duurzaam is een containerbegrip, het betekent letterlijk dat je ergens lang mee kunt doen. Je kunt wel recyclen, maar als je slechts 10 jaar met het materiaal kan doen is het nog niet duurzaam.“

Daarom adviseert Bert gemeentes om te gaan voor kwaliteit zodat je een lange periode plezier van een product hebt.

In de toekomst wil Bert zich nog meer verdiepen in klimaatadaptatie. “We moeten ons niet alleen bezighouden met extreme regenval, maar ook met droogte. Dus zowel piekbuien aankunnen als water op kunnen vangen.” De Rain(a)Way tegels zijn daar al een voorbeeld van, maar Bert wil meer systemen verzinnen die hiermee omgaan.

 

Wat Bert aan iedereen wil meegeven

Als je beginnend bent in het duurzaam ondernemen moet je een goed plan en veel durf hebben volgens Bert. “Zorg dat je vasthoudend bent en schrik niet als iemand nee zegt. De infra is heel vol, er is al overcapaciteit dus het is gewoon moeilijk maar als je doorzet kan je zeker doorbreken.” Daarom wil hij iedereen de volgende spreuk meegeven:

“Kijk niet te vaak om want dan sta je met je rug naar de toekomst.”

Als je te veel in het verleden leeft zie je de mogelijkheden niet meer die naar je toe komen. En in de toekomst, daar gebeurt het allemaal.

 

Share