Tegelwijsheid angela warmerdam

Tegelwijsheid Angela Warmerdam

Ken je het tegeltje bij je oma in de keuken nog? Soms is wijsheid simpeler dan je denkt. Ook over klimaat zijn veel tegeltjes te vullen. Daarom gaat Rain(a)Way in deze serie op zoek naar inspirerende mensen die zich hard maken voor een klimaatbestendige stad. Een beter klimaat maken we immers samen. Dit keer vroegen we Angela Warmerdam het hemd van het lijf.

 

 

Angela Warmerdam studeerde kunstgeschiedenis, werkte jarenlang als accountmanager Zorginkoop bij een zorgverzekeraar en gooide het roer om. Toen ze de tuinontwerpwedstrijd van Hypotheek Visie won en het ontwerp door Rob Verlinden en Eigen Huis & Tuin werd uitgevoerd, ging ze zich toeleggen op het ontwerpen van tuinen. Verschillende opleidingen hebben haar kennis en inzicht gegeven in het ontwerpen van buitenruimtes.

 

Waarom maakte je de carrièreswitch?

Angela Warmerdam was altijd al bezig met planten en met tekenen en ontwerpen. Van huis uit is ze kunsthistorica: een vak waarin vormgeving en de reactie van mensen een rol spelen. Ze wil mooie tuinen maken waar mensen van kunnen genieten. Angela vindt het belangrijk om mensen met de natuur en het buiten te zijn te verbinden.

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Als Angela een tuin of kwekerij bezoekt denkt ze: wat is het toch gaaf dat ik hier mee bezig kan zijn. Natuur, kunst en mensen zijn belangrijke inspiratiebronnen bij alles wat ze ontwerpt, doet en maakt. Ook vindt ze het inspirerend dat mensen écht blij zijn als ze een tuin heeft ontworpen.

 

 

Wat vind je belangrijk in het ontwerp?

Het begint er al mee dat je iets wil maken waar mensen jarenlang van kunnen genieten. Angela: “Een tuin is tijd.” Trends komen en gaan, maar een tuin die blijft. Als lid van De Humane Ontwerpers wil Angela ook in de openbare ruimte verbinding met natuur tot stand brengen, bewustzijn creëren en toegevoegde waarde bieden. Angela zegt: “Ik probeer mensen te verleiden om naar buiten te gaan, omdat er zoveel te zien is.” Ook kiest ze voor planten die insecten, vogels en ander leven aantrekken. Duurzaamheid is ook: gebruik van materialen: wat gaat het langst mee, op welke manier is het geproduceerd, wordt het hergebruikt? Als ontwerper vraagt ze altijd naar materiaal of planten die kunnen of moeten worden hergebruikt.

Daarnaast is er in de openbare ruimte nog een wereld te winnen. Nu wordt er teveel van bovenaf en planmatig gedacht. Eerst moet je inventariseren wat de wensen zijn en dán ontwerpen. Het grootste probleem is: er is te veel steen en er zijn nog te weinig participatieprojecten. Er moet meer bottom-up gedacht worden, vanuit de wensen, dromen en beleving van de gebruikers. Zo kun je mens, openbare ruimte én natuur met elkaar verbinden.

 

Waar ben je het meest trots op?

Een paar jaar geleden heeft Angela een tuin gemaakt voor twee mensen die bijna tachtig waren en tóch ging voor een groene tuin. De tuin was ongeveer driehonderd vierkante meter. Hij moest heel kleurrijk worden, met vogels en veel flora en fauna.
Ook heeft Angela twee keer ontworpen voor de beurs Plantarium. De eerste keer was voor vakblad Tuin en Landschap met zes collega-ontwerpers rondom het thema klimaat en klimaatbestendigheid. Geïnspireerd door Jan Terlouw – het verhaal De Koning van Katoren – lieten de ontwerpers, waaronder Angela, zien hoe je kan vergroenen. Jan Terlouw is toen ook op bezoek geweest. Hij hield een vlammend betoog over hoe we moeten omgaan met de aarde, nog vóór de DWDD-uitzending van ‘het touwtje uit de brievenbus.’ De tweede keer was voor de beursorganisatie, waarbij door vier ontwerpers tuinen waren opgedragen aan acht bekende personen, die een inspiratiebron voor anderen zijn geweest. Angela ontwierp toen de tuinen over Salvador Dalí en Annie M.G. Schmidt.

 

 

Sta jezelf toe om te dromen

Denk niet: als ik ouder ben, dan ga ik wel in de tuin doen wat ik eigenlijk het liefst zou willen. Dan stelt Angela de vraag: hoe ziet jouw paradijs eruit? Vaak zeggen mensen dan: met bomen, bloemen, het moet leven. Denk niet alleen aan de praktische toepassing. Liever ziet Angela het zo: je mag nú genieten in de tuin. Hier mag je dromen, het mag jouw paradijs zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat een goed ontworpen tuin vaak minder werk is dan een betegelde tuin waarin ieder sprietje gras irritatie opwekt. Een groene tuin maakt je een stuk blijer.

 

Tegelwijsheid

Denk niet: wat zullen de buren denken of: is het wel trendy genoeg? Daar word je niet blij van. Liever ontwerp ik een tuin die iemands droom is. Daarom luidt mijn tegelwijsheid: “Je kan beter spijt hebben van dingen die je fout hebt gedaan, dan van dingen die je niet hebt gedaan.”

Share